Sebiha Arslan’ın Datça-Haber’de çıkan haberine göre, Datça Devlet Hastanesine 4 yeni uzman hekim daha geliyor. Bu haber, Datça gibi sağlık hizmetlerinden çokça şikayet edilen bir ilçede yaşayanlar için bir hayli önemli.
Bu haberi biraz incelemekte-çözümlemekte yarar var… Datça-Haber’e teşekkür ederek başlıyoruz…
Sayın Arslan’ın, haber kaynağı yine AKP İl Başkanı (ve tabii gazetesiyle de iltisaklı) Sayın Laçin… Gazetede haberi sunarken, AKP İl Başkanı Haluk Laçin’in, Devletin Sağlık Bakanı ile görüşerek yaptığı “yoğun çabaları” manşete çekiyor ve her zamanki gibi gazete, Laçin’e iltifat etmekten kendini alamıyor (bkz: https://www.datca-haber.com/haber/datcada-saglikta-buyuk-atilim-hastaneye-4-yeni-uzman-doktor-geliyor-5709).
Haberin başlığı büyük puntolarla şöyle:
“DATÇA’da SAĞLIKTA BÜYÜK ATILIM HASTANEYE 4 YENİ UZMAN DOKTOR GELİYOR!”
Altında,
“Sağlıkta Yeni Dönem Başlıyor” yazıyor…
Yanında,
AKP İl Başkanı Haluk Laçin ve Devletin Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun makamında çekilmiş fotoğrafları var… Yanyana “siyah takım elbiseler”le fotoğraf verenlerin arkasındaki duvarda, solda, hepimize tanıdık gelen bir Atatürk resmi ve yanında elini kalbinin üstüne koymuş AKP Genel Başkanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birer resimleri de var (hemen resim çektirenlerin ardında, baş hizalarında)…
Haberden öğrendiğimize göre, AK Parti Muğla İl Başkanı Haluk Laçin yoğun çaba göstermiş ve devletin Sağlık Bakanı Memişoğlu ile görüşmüş… Demek ki onun sayesinde ve bu görüşmelerin sonucunda Datça Devlet Hastanesine “4 yeni uzman doktor daha atanmış”… Böylece 19 Hekimi bulunan Datça Devlet Hastanesi, bu atamalarla 23 hekimle hizmet verir hale gelecekmiş!
Elbette, bir Datçalı olarak Sayın Haluk Laçin’e de, bu devletin sağlık hizmetlerinden sorumlu Sağlık Bakanına da teşekkür ederiz… Hastaneye 4 uzman doktor atanması için çaba harcamışlar!
Ama daha önce de hikaye ettik: eğer devlette yürüyen bu işler, böyle AKP İl Başkanlarının istekleriyle, çabalarıyla oluyorsa; gazetenin manşetinden verilen bu resim, “parti devleti”nin resmi değil midir?
Olsun, bir kere daha, parti devletinde yaşadığımızı idrak ederek, Datçalıların sağlık talepleri için çaba sarfeden tüm takım elbiselilere, Gazete Datça-Haber’e teşekkür ediyoruz…
Devam edelim haberi analiz etmeye, didiklemeye…
Bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, bir Dahiliye Uzmanı, bir Anestezi Uzmanı, bir de Acil için uzman atanması öngörülmüş. Bu uzmanlarla bölgedeki sağlık hizmetleri daha hızlı ve etkin çözümler sunacakmış... Elbette yeni uzmanların gelmesi iyi bir şey!
Teşekkürlerimizle birlikte aklımıza takılan soruları da soruyoruz: ama niye mevcut 4 branş için geliyor uzmanlar? İhtiyaç hissedilen yeni branşların açılması niye gecikiyor? Datça’da enfeksiyonlara bakacak bir “kulak burun boğaz uzmanı”na ihtiyaç yok mudur? Ya da Datçalıların hiç eli-bacağı kırılmıyor mu, niye bir ortopedist yok gelenler arasında… Ya da Datçalıların hiç mi kalbi teklemiyor, niye bir kardiyolog yok mesela?
Ben yine kalp-damar için, prostat için, fizik tedavi için karşımda bir muhatap bulamayacağım diyor, dün ortalıkta dolaşırken konuştuğumuz birçok Datçalı, sevinçleri eksik konuşurlarken…
AKP Muğla İl Başkanı ve gazeteyle de iltisaklı Sayın Laçin’e dayanan haberde bir müjde daha veriliyor: hastanenin de sınıfı yükseltiliyor. Datça Devlet Hastanesi D sınıfından C sınıfına yükseltilmesi için çalışmaların devam ettiğini söylüyor Sayın Laçin!
Bu arada haberin devamında Muğla Valisi İdris Akbıyık’ın da silsile halinde isimlerini zikrederek: İlçe Kaymakamı Murat Atıcı ile AKP İlçe Başkanı Aycan Çuhadar’a ve (varsa) başka emeği geçenlere, bu süreçte verdikleri destekle ilçenin sağlık altyapısını daha da güçlendirmek için önemli katkılar sağladığını ifade ederek, teşekkür ettiğini de öğreniyoruz. Böylece, haberin içine Muğla Valisi, Datça İlçe Kaymakamı ve AKP Datça İlçe Başkanı da yerleştirilmiş oluyor!
Bir adım daha ileri gidiliyor ve Datça Kaymakamı Atıcı’nın da “Datça Hastanesinin her geçen gün daha güçlü bir sağlık merkezi haline geldiği ve vatandaşlara en iyi sağlık hizmetini sunma yolunda ilerlediğine” dair birkaç sözü serpiştiriliyor… Böylece tam da devletin o siyah takım elbiseli, soğuk, merkezi, otoriter, yukarıdan aşağıya hiyerarşik yapısına uyulmuş ve o merkezi-otoriter, adeta parti devletinin ricalinin de önem sırasına göre görünmesi sağlanmış oluyor!
Haberin çözümlemesini sürdürürken kendimizce eklemelerimizi de yapalım:
Datça’da Kaymakamlık nezdinde çalışan bir İlçe İnsan Hakları Kurulu var. Bu kurulda, ilçedeki birçok müdürlüğün ve sivil toplumu temsilen bir iki derneğin temsiliyeti var. 22 Nisan’da Datça Sağlık Meclisi Girişimini temsilen, 10'a yakın Datçalı yurttaş, bu kurula Hastaneye yeni branşlar altında hekimler gelmesi; en azından C ya da daha üst seviyede bir Devlet Hastanesine yükseltilmesi; yeni branşlar altında uzmanlıklar açılana kadar da, sağlık hizmeti almak üzere uzak ilçelere (hatta illere) gitmek zorunda kalan Datçalılara ulaşım ve konaklamaları için imkanlar sağlanmasına dönük bir dilekçe verdi…
Dilekçede şu talepler vardı:
Datça'nın, tam teşekküllü devlet hastanesine olan mesafesi düşünüldüğünde biz Datçalıların sağlık hizmetine erişimi oldukça sıkıntılı ve zor. Anayasal hakkımız olan sağlık hizmetine erişim hakkının gereği;
1- mevcut hastanemizin güçlendirilmesi, en az "C" ya da daha üst sınıfa yükseltilmesi için gerekli çalışmaların yapılması…
2- yeni branş ve/veya uzmanlık hizmetleri eklenene kadar Datça dışında (Marmaris-Muğla vd..) devam eden tedavileri sırasında Datçalıların Datça dışındaki teşhis ve tedavi merkezlerine ulaşım ve uzun süreli olanlarda konaklama sorununun kolaylaştırılması…
3- yine gelişkin olanaklara erişimin kısıtlı olduğu bu süre içinde, ilçe hastanemize rotasyonla haftanın belli günlerinde yeni uzman doktor takviyesinin yapılması için gereğini rica ederiz... Saygılarımızla
Dilekçe’den de anlaşılabileceği üzere, Datçalıların sağlık için öncelikli talebi, Datça Hastanesindeki branşların çoğaltılması. Datçalı yurttaşlar da kemikleri kırılınca bir ortopedistten, damar hastalığı varsa bir kardiyalogtan, boşaltım sistemlerinde sıkıntı yaşıyorsa ürologtan ya da gözlerinde problem varsa bir göz doktorundan, kanserse önkolog’tan teşhis ve tedavi almak istiyor… Mevcut branşlarda zaten iyi-kötü bir sağlık hizmeti alıyor Datçalı. Tabii bu mevcut branşlardaki hizmetlerin hızlanması, geliştirilmesi önemli ama eksiklerin tamamlanması da bir o kadar önemli!
Devletin hastane sınıflandırmasına göre, Datça Hastanesi, D sınıfı bir hastane… Datçalı yurttaşlar senelerdir, C ya da daha üst sınıfta bir hastaneye kavuşmak için dilekçeler veriyor, imza kampanyaları yapıyor. Uğraşıp duruyor. Hastanelerde sınıflandırmalar öncelikle popülasyona göre yapılıyor. Datça’ya devletin resmi kayıtlarına göre 20binin az üstündeki nüfusu ile D sınıfı hastane reva görülmüş. Oysa Datça’da yerleşik nüfus 40-50binler civarında ve yaz turizmi ile bu nüfus yüzbinlerin üstüne tırmanıyor. Bunu devletin tüm kurumları da biliyor. Ancak bugüne kadar değişen bir şey maalesef olmadı… Sadece hastane açısından değil, belediyelere devlet eliyle yapılacak destekler açısından da bu resmi nüfus, devlet tarafından bir kısıtlayıcı olarak kullanılıyor.
D ve E sınıfı hastaneler, devletin ücra köşelerde açtığı daha kıt olanaklar sunan hastanelerden. C sınıfı hastaneler orta düzeyde, “eh işte sınıfı”nda hastaneler. B ve A sınıfı hastaneler ise biraz daha fazla olanaklara sahip olarak sağlık hizmetini sunabilen hastanelerden. Gönül ister ki tüm insanlar, insan hakları açısından doğru düzgün, gelişkin düzeyde sağlık hizmeti alsın. Bilindiği gibi sağlıklı yaşam evrensel bir insan hakkı ve doğru düzgün işleyen bir devlet, tüm yurttaşlarına eşit ve parasız ve asgari koşullarda sağlıklı yaşam hakkı vermek zorunda… Datçalılar da ortalama bir sağlık hizmetini yakalamak için senelerdir uğraşıp duruyor!
D sınıf bir hastane olarak, Datça Hastanesinde 4 tane branş var. C sınıfı hastanelerde en az 6 ya da daha fazla branş olması gerekiyor (dahiliye, genel cerrahi, kadın doğum, pediatri, ortopedi, anestezi, kardiyoloji, radyoloji...). 20’den fazla hekim ve yüze yakın da yatak olması gerekiyor. Yatakların önemli bir kısmının nitelikli (yani banyo-tuvalete sahip) olması gerekiyor. Yeteri kadar yataklı Acil Servisinin ara vermeden (vardiyalı) çalışması gerekiyor… Ameliyathane salonlarının birden çok olması gerekiyor. Yataklı servislerinin çoğaltılması gerekiyor. Yoğun bakım ünitelerinin de geliştirilmesi ve çoğaltılması gerekiyor… Poliklinik hizmetlerinin artırılması gerekiyor… Falan filan…
Ha bir de doğru düzgün çalışan lojistik, mali ve idari işler, kalite izleme vb gibi destek birimleri ile eczane, görüntüleme vb. gibi hizmetlerinin de iyileştirilmesi gerekiyor…
Bu arada sağlık arayanların haber, bilgi almak için ilk elde başvurabilecekleriweb siteleri (Datça Hastanesininki dahil) amaca uygun da değil, kullanıcı dostu hiç değil ... hani baştan savma, laf olsun diye yapılmış siteler... İnsanın aradığını bulabilmesi mümkün değil, güncel hiç değil. Sadece web sitesine bakarak bile daha yürünecek çok yol var gibi görünüyor…
Gerçekten yapılacak ne çok iş var!
Yorumlar (0)